2011. december 14., szerda

Hidrogén-üzemű luxusyacht

Egy francia hajóépítő cég ötletes újdonsága saját maga állítja elő a saját üzemanyagát, mégpedig menet közben. Túl szép, hogy igaz legyen?Emissziómentes fényűzés, száguldás bűntudat nélkül: bizony, vannak a világon, akiket felvet ugyan a pénz, mégis van lelkiismeretük. Az ő életükben hozhat fordulópontot a francia Luxury-Sea cég fejlesztése, amely a gyártó állítása szerint károsanyag kibocsátása nélkül részesíti utasait a tengeri dőzsölés élvezetében.

A MIG 675 (nem összetévesztendő az egykori szovjet repülőgép-tervező irodával) ugyanis a tengervízből állítja elő azt a hidrogént, amelyet aztán üzemanyag-cella helyett egy hagyományos belső égésű, kompresszoros motorban hasznosít, a hivatalos adatokban szereplő 500 lóerő és 70 csomós (126 km/h) végsebesség alapján nem is rossz hatásfokkal.



Na de pontosan mennyire is jó? Arról ugyanis nem szól a gyártó, hogy mekkora az üzemanyag-tartálya. A gyári kommunikáció sarkalatos pontja, hogy a hajó folyamatosan állítja elő az üzemanyagot, ez viszont két problémát is felvet: vagy saját generátora van a hidrogén-fejlesztőnek, amit valami (nyilván benzin) hajt, vagy a motor olyan iszonyú jó hatásfokon dolgozik, hogy nem csak képes megtermelni a saját működtetéséhez szükséges energiát, de még a tekintélyes menetteljesítményekre is futja belőle. Előbbi esetben az emissziómentességre vonatkozó kitétel, utóbbiban a fizika általános szabályai nem teljesülnek.


Teljes cikk: technet.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése